2016-07-14

Helikopter-Ben till räddningen: Ekonomin kan stimuleas med pengar från himlen

Om det är någe problem, i ditt kvarter
Vem ringer du? -Ben Bern(B)anke!
Om ekonomin verkar skum och inte ser bra ut
Vem ringer du? -Bern Bern(B)anke!

Åk inte fast ensam, åh nej -Ben Bern(B)anke! 
När skulderna kommer genom dörren
Om du inte har mer
Är det bäst att du ringer -Ben Bern(B)anke!
Åhh vem ska du ringa? -Ben Ber(B)anke!
Vem ska du ringa? -Bern (B)anke
Jag tror det är bäst du ringer...-Ben Bern(B)anke!

Nej, detta är inte smygreklam för den nya Ghostbusters-filmen vars "Ghostbusters" hit slog igenom även här hemma i Sverige 1984. Detta är mycket coolare än så, detta är verkligheten!

För det som föregående centralbankschefen Ben Bernanke en gång till synes skämtade om, att amerikanska centralbanken minsann kunde stimulera ekonomin till konsumtion och tvinga upp inflationen genom att släppa pengar från helikoptrar till folket, ses nu som ett möjligt alternativ av åtminstone amerikanska Federal Reserve och Bank of Japan.

Japan som vi skrivit om i föregående två inlägg, befinner sig i klistret med såväl obligationsbubbla, deflationstryck, en åldrande befolkning och ett energiberoende som till 91,5 % tillgodoses med fossila bränslen som måste importeras till nästan 100 %. Detta samtidigt som spänningarna med Kina gjort att landets premiärminister snart kan ha ökade maktbefogenheter och landets konstitution skrivas om.

kvantiativa lättnader inte tycks fungera och inte heller negativa räntor biter i Japan för att få igång tillväxten/konsumtionen överväger Bank of Japan nu helikopter-pengar! Ja eller ett stimulanspaket på 10 biljoner Yen (130 miljarder amerikanska dollar) direkt in i ekonomin utan att gå via bankutlåning.

Detta gäller även USA och Federal Reserve, enligt Loretta Mester, president vid Federal Reserve Bank of Cleveland och styrelseledamot vid den federala räntekommitten (Federal Open Market Committe). I en intervju med australienska ABC där de frågat om helikopter-pengar kan komma att användas ska nämligen Mester ha svarat  "vi (Federal Reserve) ser alltid över de verktyg vi kan använda".

"Helikopter-Ben" idéen har legat vilandes ett tag nu då centralbanker i första hand tagit till sina andra två huvudverktyg, köp av stadsobligationer och nära noll ränta. Köp av stadsobligationer innebär i praktiken nya pengar in i ekonomin men som i första hand hamnat inom finansmarknaden. Ja icke att förglömma, även inom amerikanska energisektorn i form av långivning från banker. Dåliga lån har getts till olje- och gasbolag inom skifferutvinningen som inte hade/har någon soliditet eller kunde visa på tidigare lönsamhet eller viktigare, hur de skulle förvandla högt hängade energifrukter till lågt hängande energifrukter.

Vad är då helikopter pengar i praktiken? Charles Hugh Smith förklarar helikopter-pengar rätt bra i en läsvärd artikel på Financial Sense:

"Förenklat är helikopterpengar statliga underskott som riktas mot hushåll istället för mot finanssektorn. Med underskott avses att staten inte har några extra pengar att använda i stimulansprogram, det lånas fram genom att sälja statsobligationer. Med räntenivåer nära noll eller till och med negativa, kostar det inte staten mycket att låna upp stora summor från framtida skattebetalare. För alla obligationer är lånade från framtida skattebetalare som måste betala tillbaka räntan på lånen även om räntan på lånen aldrig förfaller". 

Men som Charles skriver betalas aldrig lånen tillbaka utan förlängs och utökas bara med genom att nya obligationer ges ut. Statens skulder minskar alltså inte utan bara växer. Det kan enligt Charles närmast liknas vid ett lån på huset som du betalar av genom att låna ännu större summor pengar efter några år.

Om nu Bank of Japan börjar med helikopter-pengar lär Federal Reserve följa efter och däreftter Europeiska centralbanken (ECB) som ju brukar härma amerikanska motsvarigheten så räkna med att det finns i även deras verktygslåda. Svenska Riksbanken lär följa efter. Hur länge detta kan fortsätta är den stora frågan.

Det är värt att fundera på sina besparingar oavsett om man är småsparare eller liten/stor investerare. För även om den tidigare vedertagna skiljelinjen mellan "slösa eller spara" har tagit skruv innebär det inte att det är något som är hållbart och kan fortsätta utan att det får konsekvenser.    


Helikopter-Ben, Bernanke må ha lämnat Fed men inte hans helikopter!
Ben Bernanke, föredetta centralbankschef Federal Reseve, USA
Bildkälla: Wikipedia commons, publika rättigheter

4 kommentarer:

  1. Helikopterpengar kommer nog så småningom. Men inte som en engångsbetalning på 100.000 kr, som SvD eller DN fantiserade om, utan snarare som en tusenlapp i månaden under obestämd framtid. Nästan som en minimal medborgarlön.

    Inte alldeles dumt, tycker jag, när ekonomin hotar att stoppa upp helt för att gemene man har för lite pengar att röra sig med och det inte funkar med ytterligare skuldsättning eller skatteavdrag. Ett tvärstopp i världsekonomin är ju knappt bra för några andra än råttorna.

    Jag tycker det verkar som att statsskulderna som uppstår pga helikopterpengar bara trollas bort. Att de inte är något att bekymra sig över. Det lät i alla fall så i SvDs/DNs artikel.

    Men valutan försvagas förstås, till nackdel för dem som sitter på en massa cash. Vilket man inte måste göra. Och vilket staten inte vill att man skall göra. Pengar är till för att användas, typ. I investeringar eller konsumtion.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Hej. Att trycka pengar för att ge som medborgarlön är en utopi som förutsätter att ekonomin växer oändligt med hjälp av ökad resursuttag, primärt fossila bränslen som bekant är ändliga.

      Pengar är till för att användas ja men om priset på varor och tjänster stiger mer än lönerna samtidigt som tillgången resurser krymper måster hela det ekonomiska systemet göras om. Investeringar måste göras för långsiktiga vinster för infrastruktur i transport och energisystem. För mkt fokus på digitalisering och tjänster löser inte energitillgången och lönespridningen.

      Konsumtion som stöder produkter som stärker/gynnar lokal produktion/tjänster minskar fotavtrycket och uppmuntrar att pengar/lokal valuta/betalmedel används och kommer producenter/service till del. Idag är ekonomin global och skadan på människor och natur/resursuttag göms/syns ej så lätt med blotta ögat. Då är det tyvärr lätt att peka på fiber och business as usual som en möjlig väg framåt för alla.

      Digitalisering, javisst men lär ungdomarna grunderna i energi o odling oxå annars kan de bli rätt frustrerade/onyttiga när strömmen går el vid olika typer av kriser. För de kommer, de gör de alltid...
      Mvh
      Johan

      Radera
    2. Klart att ungdomar ska lära sig grunder om energi. Nästan lika viktigt är en del om odling, blommor och bin, men viktigare är det samhälle vi snabbt får med allt större beroendet av i grunden 1 och 0.

      Strömmen kommer säkert att försvinna då och då med risk för ganska länge på sina håll. Samhällets beroende av datorer består även med en kraftig brist på energi. Får vi inte in all mat till landet behövs snabbt en kraftigt ökad förändring av vår egen matproduktion. För det behöver inte alla djupa jordbrukskunskaper. Vad som mer behövs är reserver av inte bara mat. Och en beredskap samt övning att styra över resurser till jordbruk.

      Sedan vi köpte vår villa 1976 har det aldrig blivit så att vi kunnat ta rätt på alla äpplen och päron. Detta gäller många äldre tomter och de flesta blåbär i skogarna gissar jag äts inte av människor. Vi odlar själva en del bär, grönsaker och potatis samt kan lätt öka detta samt lära fler göra det samma. Problemet är som jag ser det att det inte finns särskilt mycket mat lagrat centralt.

      Peak oil kommer ge svåra ekonomiska konsekvenser under en omställningstid på 10-20 år men datorer fortsätter vi med. Robotar kommer snart att betyda en hel del på nya områden som jordbruk. Eltransporter får snart en större betydelse.

      Fick den elektronik jag behövde igår för att dra igång fibern på landet vilket skedde idag. WIFI fungerar nu även i trädgården och tv både via fiber och den gamla parabolen. Den gamla tjockteven byttes mot en modernare. Bara fast telefon via nätet fungerar inte ännu. (Vill ha det som reserv om mobiltelefonin inte fungerar).

      Vänliga hälsningar

      Nanotec

      Radera
  2. Här i 08 är konjunkturen fortfarande het. Det byggs för fullt med kranar runt om mot horisonten och jag frågade de som drog in fiber till rätt plats inne på lantstället i tisdags när de började på morgonen och svaret var 07:00 och sedan jobbar de till 20:00. Visserligen har de sedan ledigt fredag - söndag men men.

    Investeringar i fiber är lönsamt på många sätt. Den eldsjäl som drog igång arbetet för fiber ute på landet för något år sedan ville kunna arbeta mer där med sin familj med småbarn och slippa åka in till stan. Vi bildade en liten grupp och på några månader hade 50% av fastigheterna svarat ja. För min del är det mest nöjet att kunna vara där längre tid åt gången samt att det blir mer kul för barn och barnbarn.

    Just fiber för glesbygd borde vara något som kunde lånas ut pengar till från staten. Staten kan idag låna upp för nästan 0% på 10 år och borde sedan kunna låna ut till behövande på landet med amortering på 10 år och en låg ränta. Den verksamhet som kommer att bli resultatet ger även digitala jobb på sikt. Lokala macken får snabbt mer postjobb som kompensation för mindre såld bensin.

    Vänliga hälsningar

    Nanotec

    SvaraRadera

Kommentarer bör hållas till bloggartikelns ämne. Håll god ton.