2012-05-27

Gazprom: Vi lovar Europa gas i 50 år

Gazprom testar nu gasledning nr 2 i Nord Stream projektet i Östersjön där en färdigställd gasledning på 1284 km sedan slutet av 2011 redan levererar rysk naturgas till Tyskland och Europa. Nu testas alltså ledning 2 som anlagts på samma sträcka och även den passerar strax utanför östra Gotland. Ledning 2 beräknas vara klar i juni. När båda ledningarna är igång i år ska de leverera 1,9 biljoner kubikfot naturgas per år till Europa och enligt Gazprom ska de göra detta i 50 år! Ja det återstår väl att se med den saken men det blir extra intressant om man tillägger att Ryssland sedan 2009 även är världens största oljeproducent av råolja, före Saudiarabien.

Ryssland är med andra ord nyckeln till den framtida energiförsörjningen i Europa och till att oljepriset i världen inte skjutit i höjden redan, när Saudiarabien trots sina löften om att de bara kan vrida på kranen och förse marknaden med ytterligare 2-3 miljoner fat per dag, alltså ligger kvar på ungefär 2009 års produktionsnivå (enligt BP Statistical review 2011). 

Tidigare har bland annat en omfattande rapport om Peak Oil till tyska försvarsmakten beskrivit vilken svår balansgång Tyskland har att gå genom att å ena sidan försöka att ha en officiell EU-policy gentemot Ryssland men samtidigt måste hålla sig på god fot med Ryssland då gasen ur ett energisäkerhetsperspektiv för Tyskland inte kan riskeras, särskilt med tanke på allt dyrare olja. Sannolikt blir Tysklands och andra länders relation med Ryssland viktigare än EU-samarbetet när den globala råoljeproduktionen inleder sin produktionsnedgång framöver, har ju trots allt inte ökat sedan 2005.

Men kom ihåg att gas inte är flytande bränsle och därmed inte ersätter vårt nuvarande behov av bensin och diesel i tankarna på vår transportflotta. En nya infrastruktur för gas, elektrifiering av transportnätet med tåg och elbilar etc, tar årtionden att bygga upp och mycket kapital och energi...ser vi några sådana projekt annat än ja Nord Stream och South Stream "i vår del av skogen"?   

I övrigt noterar vi att Statoil, Petrobas och Repsol Sinopec är glada över att ha hittat ett oljefält utanför Brasiliens kust som potentiellt innehåller 700 miljoner fat råolja, räknar vi snällt på att de kan utvinna 1/3 av detta eller 233,3 miljoner fat motsvarar detta knappt 10 dagars konsumtion i dagens oljeglupska värld... (räknat på 87 miljoner fat konsumtion/dag). Just det, glömde vi tillägga att fältet inte producerar någon olja IDAG utan att det kommer ta några år...Nord Stream från ryska Vyborg till tyska Greifswald

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Kommentarer bör hållas till bloggartikelns ämne. Håll god ton.