2012-05-30

Nödlån till Spanien på väg

När Spanien nu av ECB inte tillåts att rekapitalisera den havererade banken Bankia genom att trycka in spanska statsobligationer i bankens balansräkning som banken sedan kan belåna hos ECB för att få loss likvida medel, är det bara en fråga om tid innan Spanien måste ansöka om nödlån hos ECB/IMF. För att klara av att täcka den kommande lavinen av underskott inom offentliga finanserna och stödpaket till banksektorn.Spaniens CDS handlas nu på "All Time High" (575 punkter). Det innebär att det nu kostar 57 500 dollar om året att försäkra 1 miljoner dollar av obligationer utfärdade av spanska staten. Italien och Irland har CDS -priser på 532 respektive 720 punkter.

På räntemarknaderna fortsätter de spanska räntorna att krypa närmare den magiska 7 procentnivån där Grekland, Irland och Portugal blev tvungna att ansöka om nödlån. Den spanska 5 års räntan noterades under förmiddagen över 6% med noteringen 6,02 efter en uppgång om 19 punkter. 10 -åringen noterades till 6,61%.

Om nu Spanien tvingas be om räddningslån så faller en betydande del av EFSF -garantier bort, nämligen 12,75% som motsvaras av Spaniens andel, kreditbetyget för nödfonden EFSF lär även det sänkas som följd .

Att nu spanska banker köpt en massa spanska statsobligationer vi LTRO programmet kan i värsta fall ha gjort situationen ännu värre då dessa obligationer tappar i värde allteftersom räntorna och krisen eskalerar. Samma soppa som efter Lehman -kraschen. Då uppmanades bankerna att köpa statsobligationer för att av bokföringstekniska skäl stärka sina balansräkningar för att tillgångssidan inte skulle vara alldeles för bräcklig då andelen nödlidande krediter ökade.

För mer läsning om den spanska sjukan rekommenderas Flutes eminenta och väldigt utförliga inlägg om hur och varför landet under så lång tid lyckats skjuta upp det oundvikliga. Lögnerna rullas upp i Spanien.

Money for nothing and chicks for free? igår emitterade Schweiz 3-månaders växlar för 690 miljoner schweizerfranc på räntan -0,62%. Räntan på den Tyska 2-åringen är just nu NOLL procent och den Schweiziska 2-åringen -0,17%.

Tillägg:  Italien får ta lån till högre kostnader

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Kommentarer bör hållas till bloggartikelns ämne. Håll god ton.