2014-02-27

Torkan kopplar greppet om Kalifornien och ännu är det bara vår

Vare sig det gäller Poyang, Kinas största sötvattens-reservoar eller Mississpifloden, USA:s pulsåder för jordbruket, har dess vattenflöden minskat kraftigt de senaste åren. Detta som en direkt eller indirekt konsekvens av människan.

Antingen har det rört sig om gigantiska dammbyggen som i fallet Poyang eller dammsugning av vatten från Mississippifloden när nya utvinningsmetoder av olja gas får konkurrera med bönders vattentillgångar.

Vi nås nu av oroande nyheter från Kalifornien där årets odlingssäsong redan är hotad av den värsta torkan på över 100 år. Det är ännu vår i Kalifornien, USA:s största jordbruksproducent men redan nu är torkan så omfattande att federala myndigheter tvingas hålla tillbaka på vattnet till bönderna och fokusera på att säkra vattentillgången för dricksvatten och avlopp.

För att förstå vidden av vad som står spel kan man beakta följande:

Genom akvedukter byggda efter 1930-talet har vatten letts ner från bergiga områden i norra och nordöstra delen av Kalifornien till vad som kallas "Central Valley". Ett dalområde i centrala Kalifornien som domineras av jordbruk till en yta motsvarande 13 % av Sveriges landyta, eller 58 000 kvadratkilometer.

Utan vatten från norr hade inte dagens jordbruk kunnat existera i Central Valley på naturlig väg, det vill säga endast med hjälp av regn från himmelen. Nu säger alltså federala myndigheter att det som ursprungligen var det  främsta skälet vattnet leddes ner till centrala Kalifornien, för att tillgodose jordbruket med vatten, inte längre är möjligt. Då räcker inte vattnet för att täcka de primära behoven för delstatens invånare.

Enligt en artikel i Financial Sense uppgick jordbrukets produktion i Kalifornien 2012 till ett värde av 44,7 miljarder dollar. Men effekterna kommer inte endast drabba USA:s redan sargade ekonomi. Matexporten från USA kommer begränsas för att tillgodose ett ökat importbehov (som en följd av sämre skörd) till både Kalifornien och övriga landet. Detta kommer innebära ökad import av mat till USA och minskad export från landet, med andra ord matpriserna kommer pressas upp globalt.

Men inte bara jordbruket och matpriserna påverkas av torkan. Vi har i tidigare inlägg även rapporterat om hur torkan i USA bland annat påverkat landets etanolproduktion när majsodlingar hotats av torkan. Något vi med alla sannolikhet kommer få se igen i år. Detta kommer driva upp priset på etanol och därmed bränslepriset, något som redan nu får allt färre amerikaner att köra bil. Kör amerikaner mindre bil, innebär det i sin tur lägre konsumtion i landet där bilen följer med överallt och är central för att konsumtionen överhuvudtaget ska bli av.

Det finns alltså många sätt USA:s ekonomi kan få punktering på framöver, trots den kortsiktiga skifferboomen.

Det är 3 månader kvar till sommaren när torkan väntas bli som värst men redan nu förbereder sig flera av delstatens vinodlare på att rädda plantorna till nästa år och helt hoppa över årets skörd. De flesta i Kalifornien är ännu inte medvetna om vilka konsekvenserna torkan kan få på delstatens ekonomi och fortsatta tillgång på vatten.

Enligt klimatforskaren Bill Patzert vid NASA, kan Kalifornien just nu vara inne i en 20-årig torrperiod som började år 2000. Bill rekommenderar därför att man utgår från flera år till av svår torka istället för att som många göra nu, hoppas på att det endast är tillfälligheter.

Nedan kan ni se rapportering av torkan i Kalifornien från amerikanska Bloomberg.



Många ekonomer och journalister har den senaste tiden skyllt dåliga ekonomiska siffror på väder, stormar och dålig skörd men man tycks ändå skönja en viss förändring i inställningen till att människan och klimatförändringarna kanske har ett visst finger med i spelet trots allt...

Kanske krävs det att moder natur sätter ner foten för att människor ska vakna men det känns onödigt med sovmorgon när så mycket finns att göra!

2 kommentarer:

  1. Nu odlar man ju väldigt lite mat i Kalifornien, det rör sig mest om vattenkrävande lyxprodukter - jordgubbar, sallad, tomater, vindruvor etc. Maten odlas i mellanvästern. Blir det riktig torka där så kan det betyda ökade världsmarknadspriser - vilket långt ifrån är enbart negativt. Majoriteten av världens fattiga är nämligen jordbrukare och gynnas av högre matpriser.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Hej! Det är helt rätt att relativt andra regioner som Ryssland och Mellanöstern är matproduktionen rätt låg i Kalifornien men för matpriserna inom USA, om så mest för vindruvor, grönsaker och frukt och framförallt mandel betyder det mycket för matpriserna/tillgången till dessa varor inom landet och det påverkar i förlängningen importen/exporten mot resten av världen. Skulle dock varit tydligare med detta i inlägget.

      Majoriteten av invånarna i väst och stora delar av övriga världen är inte längre jordbrukare så att de som fortfarande är jordbrukare får sälja till högre priser är knappast särskilt positivt för ekonomin som helhet. Kom även ihåg att högre bränslepriser sätter press på det mekaniserade jordbruket som gör säljpriset högre när oljepriset stiger, oavsett efterfrågan på maten. Dessutom dikterar moder natur allt mer priserna på jordbruksprodukterna vilket varken är till glädje för jordbrukarna eller matkonsumenterna. Många jordbrukare kan inte bara höja priset när de förlorar delar eller hela skörden pga tex torka då finns det för få köpare, särskilt nu när folk håller i plånboken.

      Mvh
      Johan

      Radera

Kommentarer bör hållas till bloggartikelns ämne. Håll god ton.