2014-11-22

Frankrike levererar "Österns härskare" till Ryssland, avtalet för värdefullt

Pengar styr när det kommer till kritan. Det visar om inte annat det faktum att Frankrike nu levererar två av världens modernaste hangarfartyg till Ryssland. För drygt en vecka sedan lät det annorlunda då kunde man läsa i bland annat fransk press att EU och USA minsann inte kunde acceptera att Frankrike mitt under pågående kris i Ukraina lämnar över två gigantiska krigsfartyg till Ryssland.

Fartyg som skulle kunna användas mot länder i Europa eller i andra områden där Putin anser att Ryssland har rätt att ingripa.

Vad rör det sig om här då?  Två franska fartyg av Mistral klass beställdes 2010 av Ryssland. Detta är i grunden hangarfartyg för helikoptrar men fartyget har kapacitet för långt mer än så.

Fartyget är nästan 200 meter långt, 32 meter brett och kan färdas i 29 knop.

Förutom transport och försörjning av 16 helikoptrar kan dessa fartyg försörja ca 480 personer, ca 70 stridsfordon av olika slag beroende på vikt etc och kan säkerligen även agera som stora mobila militärsjuk då de tidigare levererade franska Mistral-fartygen har den kapaciteten.    


Vladivostok, "Österns härskare" på ryska, helikopter- och trupptransportfartyg
Bild: Wikimedia commons, publika rättigheter

I början av november i år skulle det första av dessa transportfartyg, Vladivostok levereras till Ryssland men så sent som i september gick franska presidenten François Hollande ut och meddelade att leveransen av detta fartyg skulle frysas på grund av Rysslands "inblandning" i Ukraina-krisen.

Uttalanden av den franska försvarsministern följde som "inget definitivt datum kan fastställas i detta läge". Men drygt en vecka senare, närmare bestämt igår, rapporterade amerikanska Naval Today som följer militära flotthändelser över hela världen-att det andra Ryssland-beställda Mistral fartyget, Sevastopol precis lämnat det franska skeppsvarvet i Saint Nazaire.

Samtidigt skriver Naval Today att det första Mistral-fartyget, Vladivostok nu ska levereras från samma franska skeppsvarv till St. Peterburg för att bli en del av den ryska Stillahavsflottan innan årets slut. Sevastopol ska säkert först testköras i Frankrike för att sedan under våren även det levereras till Ryssland.

Varför genomför då Frankrike leveransen av dessa två fartyg trots att man är en del av EU och fått starka påtryckningar från USA? Svaret är enkelt, kontraktet för dessa två superhangarfartyg är värt 1,6 miljarder dollar...  

Nedan en video när Vladivostok sjösätts.

Trevlig lördag!

1 kommentar:

  1. Det måste väl innebära att ryssar och amerikaner har kommit överens om vad som skall ske med Ukraina?

    SvaraRadera

Kommentarer bör hållas till bloggartikelns ämne. Håll god ton.