2014-11-04

Ovanligt rak intervju om oljeproblematiken i P4

Visst kan det många gånger tyckas frustrerande att nyhetsflödet domineras av nöjesnyheter och att ekonomisidorna/ekonomirapporteringen fokuserar på uppmuntran av konsumtion av ständigt fler prylar som ändå, i de flesta fall inte gör oss lyckligare.

Men samtidigt börjar det bli tydligt att problematiken som rör kopplingen mellan fossila energikällor och ekonomisk tillväxt nu börjar tas lite mer på allvar av media. Igår var ett sådant tillfälle. Professor Kjell Aleklett intervjuades i en ovanligt rak och pedagogisk intervju av Sveriges Radio Uppland. Detta med anledning av oljeprisets fortsatta fall.

Kort och koncist avhandlades några av de viktigaste orsakerna till oljeprisets fall, hur det kan påverka Sverige och världsekonomin framöver men även varför oändlig ekonomisk tillväxt är en långsiktig omöjlighet med ändliga fossila energikällor.

Intervjun tjänar som bra mini-introduktion till Peak Oil-problematiken som vi skriver om här på bloggen och som vi behandlar mer djupgående i vår kommande bok.

Se gärna även tidigare inlägg på oljepris-temat, bland att om hur OPEC spelar ut amerikanska oljebolag,

Lyssna 2 timmar och 6 minuter in i programmet för att komma till intervjun.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Kommentarer bör hållas till bloggartikelns ämne. Håll god ton.