2014-11-25

Uppdatering av den fransk-ryska kärleksaffären: Österns härskare får vänta lite till

I lördags rapporterade vi om hur ett av två helikopter- och trupptransportfartyg beställda av Ryssland från Frankrike var under leverans till ryska försvarsmakten. Detta mitt under pågående Ukraina-kris. 

Sedan tidigare tvingades franska presidenten skjuta på leveransen på grund hårda påtryckningar från USA/NATO och EU men tycktes ändå återuppta leveransen för bara några dagar sedan. Nu har Frankrike svängt igen och president Françoise Hollande fryser tillståndet för slutgiltig leverans av fartyget Vladivostok till St. Petersburg, på obestämd tid med hänvisning till Ukraina-krisen.   

Som France 24 rapporterar balanserar Frankrike här på en tunn lina att å ena sidan inte förlora ett kontrakt på 1,6 miljarder dollar och framtida exportkontrakt för sin försvarsindustri och å andra sidan inte förlora ansiktet gentemot USA/NATO och EU när det gäller hållningen mot Ryssland. 

Ryssland ske enligt France 24 inte vidta några åtgärder för att leveransen av nu frusits igen det återstår dock att se hur långt tålamod Ryssland har om det drar ut på tiden.    

Samtidigt har byggandet av dessa Mistral-class fartyg skapat många arbetstillfällen i ett Frankrike med rekordhög arbetslöshet. Man kan till exempel tänka sig att Kina vill beställa ett eller par av dessa fartyg framöver för att kunna kopiera dem själva i ett av sina många gigantiska skeppsvarv. Då är det precis som med svenska Jas -Gripen viktigt att kunna visa upp tidigare nöjda kunder och kunna dela eventuella utvecklingskostnader mm.  

Vi följer fortsatt utvecklingen i Mistral-sagan eller ska vi hädanefter kalla det den fransk-ryska kärleksaffären?     

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Kommentarer bör hållas till bloggartikelns ämne. Håll god ton.