2014-11-08

John Michael Greer: Förändring kommer när du sätter igång själv

En av våra största inspirationskällor här på bloggen är John Michael Greer (JMG). Enligt vår mening är en av de stora tänkarna och författarna i vår tid. Med ett brett kunnande inom såväl energi, ekonomi och frågor kopplade till hållbarhet levererar JMG i en fantastisk prosa och retorik skarpa och humoristiska exempel som lämnar få oberörda.

Johan hörde JMG för första gången när han deltog i en energikonferens anordnad av ASPO-USA i Washington DC 2010. Johan minns hur JMG först gav ett märkligt intryck med sitt långa skägg och jämförelsevis "enkla klädstil" men när JMG tog till orda som en av huvudtalarna under konferensen ingav JMG en trollbindande känsla av respekt och inspirationsenergi utan jämförelse.

I somras reste JMG till London, ett av extremt få tillfällen JMG rest med ett flygplan över huvud taget (äger heller ingen bil och har inget körkort-ett beslut han tog när han kom till insikt om tillväxtproblematiken på 1970-talet). Under sin vistelse höll JMG en presentation vid konferensen "Economics, Energy & Environment".

Presentationen bjuder som vanligt på kloka ord och exempel av Greer. Men framförallt diskuteras hur man som individ och familj kan bli en del av den omställning bort från den fossila tillväxtekonomin som kommer krävas de närmaste årtionden.Vi har skrivit flera inlägg om Greer tidigare så vi hänvisar i första hand till dessa för mer info om JMG men ska man börja läsa en bok av Greer är "The Wealth of Nature- Economics as if survival mattered" en bra start. En bok som med många slående, nutida såväl som historiska exempel förklarar hur energi, ekonomi hänger ihop med humor och allvar. JMG senaste verk, Star´s Reach har vi ännu inte läst men verkar minst sagt lovande.

JMG:s blogg The Archdruid Report är förstås mycket läsvärd men kräver att man har stort tålamod med de långa texter som produceras där och är en van läsare av engelska.

Vill man se en kortare och mer koncis presentation som dock ej ger några konkreta tips på samma sätt som ovanstående presentation rekommenderas nedanstående presentation av JMG från just ASPO-USA konferensen 2010.

Johan minns hur Greer inledde ett av sina flera tal under konferensen i Washington 2010 med "hur många av er åkte hit med flyg?", de flesta av personerna i rummet inklusive Johan tvingades räcka upp handen varpå Greer fortsatte "Skäms på er, jag har åkt igenom flera delstater med tåg för att komma hit!".

 Presentation av John Michael Greer vid ASPO-USA konferens 2010

Trevlig lördag!

4 kommentarer:

 1. Vi påverkar som ni skriver ständigt utvecklingen med våra egna handlingar. Jag är ingenjör och har därför lättare den synvinkeln på världen att vi kan förändra mycket som allmänt betraktas som helt givet. Det är ganska enkelt att se vissa tekniska genombrott ett tag innan de kommer ut i samhället om man följer just det området. Hur dessa genombrott sedan hanteras av människor är svårare att förstå i förväg.

  Vi är beroende av olja idag men det går att se hur detta beroende minskat i Sverige för först belysning sedan uppvärmning till en obetydlighet. En betydande del återstår och det är transporter. Vi är överens om autonoma bilars våldsamma omvälvning för trafiken. Jag är också övertygad att autonoma fartyg med eldrift kommer att finnas i viss omfattning för långsam kusttrafik före 2025.

  El är centralt för framtiden och många hoppas på ny fission, men den har blivit allt dyrare och tar allt längre tid att bygga klart. Kostnaden för ny solkraft faller och ny teknologi för att skörda solen kommer ofta. Vindkraft blir också mer kostnadseffektivt med varje ny generation av torn vingar växellåda och generator i vanligaste typerna. Vägtransporter och tillgängliga kranar är hinder idag för högre torn och främst längre vingar. Vågkraft är mer koncentrerat men har inte kommit lika långt. Fusion har länge setts som 50 år framåt men nu har Lockheed Martin gjort en upptäckt som ska betyda att de avser tillverkar en fungerande första fusionsreaktor för test inom ett år. Viktigt är att reaktorn kan bli så liten som 2*3 m, som ska ge 100 MW. Betyder att man kan få fram nya generationer snabbt efter den första testmaskinen nästa år. En prototyp siktar man på till 2019 och första serietillverkning 2024 där militären får de första innan det är dags för civilt bruk.

  Vänliga hälsningar

  Nanotec

  SvaraRadera
 2. Det var en tag sen jag lyssnade på Greer. Håller med, oerhört stimulerande och hands on utan skygglappar. En bra påminnare vart vi är på väg och hur ska förhålla oss till den verklighet vi glider in i vare sig vi vill eller inte. Men framför allt hur man tacklar alla invändningar mot lågenergisamhället och genomskådar charlataner som vill något annat men flaggar falskt mot bättre eller inget vetande. .

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej Martin! Ja, känner att min småskaliga biodling är ett fall framåt :). Ska dock experimentera med en nygammal metod för biodling där jag inte ens behöver använda slungmaskinen utan odlar ett jättebisamhälle som är helt på binas villkor. Man måste våga tänka nytt och pröva nytt för att anpassa sig till en ny framtid.

   Mvh
   Johan

   Radera
 3. Ja det går alltid att driva med uppfattningar om framtiden. Vi är ändå överens om mycket. Fossil energi är på väg ut. Vi måste börja själva att göra något åt de problem som finns. Självklart kommer det att vara en omställning men hur lång tid den tar borde gå att tala om. Olika nya förändringar i teknik kommer och ett problem där är att vi inte vet hur snabbt de kommer. En del äldre kunskap behövs samtidigt med ny.

  Om vi kommer att få ett lågenergisamhälle med enbart hästar som kraftkälla en tid eller för alltid är en uppfattning som måste kunna talas om utan att spåra ur med tal om charlataner.

  Jag ser liten sannolikhet att vi utan krig här i Sverige skulle hamna längre bakåt än den energianvändning vi hade på säg 70-talet. Bemöt det istället. När det gäller datorer och robotar är jag säker på att de spelar en mycket större roll om 10 år än idag. Om vi har fusionskraft 2024 eller om 50 år eller aldrig förutom solen vet jag inte. Redogjorde bara för vad ett stort företag just meddelat.

  Vänliga hälsningar

  Nanotec

  SvaraRadera

Kommentarer bör hållas till bloggartikelns ämne. Håll god ton.