2015-04-13

Ökad komplexitet= Minskad marginalavkastning


Vi har plockat de lågt hängande frukterna. Vi måste arbeta mer och investera mer energi för att få upp samma mängd eller mindre energi oavsett vilken ny teknik vi tar till hjälp. Lagen om minskad marginalavkastning där den optimala punkten för energiinsats och maximal energiutdelning/avkastning passerats gör att det inte hjälper hur mycket energi och teknik vi stoppar in i maskineriet, det kommer ut lika mycket eller mindre på andra sidan ändå.

Detta förklarar författaren och föredragshållaren Richard Heinberg på ett pedagogiskt sätt i en ny video på Post carbon institute. Heinberg tar exemplet med en kopp espresso. Första koppen kan ge lite extra energi så du arbetar mer effektivt. Den andra koppen kan göra så du orkar arbeta längre men kvalitén på det arbete du utför minskar. Den tredje koppen...nu funkar ditt fokus inte alls, kroppen är igång men hjärna någon annanstans.

Inom den fosssila energisektorn ser vi denna utveckling särskilt tydligt. Borrdjupen slår nya rekord, antalet brunnar som måste borras för att ersätta nedgången i produktionen i de stora elefantfälten från 1950-60-talen måste hela tiden öka men avkastningen ökar inte.

Precis som i vår bok Olja för blåbär-Energi, makt och hållbarhet, är Heinbergs budskap att vi bör anpassa oss till en framtid med:

Mindre total komplexitet- Mindre specialiserad teknikberoende. Ökad komplexitet inte lösningen på resursproblem.

Tänk långsammare- Allt går i ständigt snabbare temp idag men mindre fossil energi måste maskineriet sakta in. Miljökostnader blir tillgångar, avstånd blir kostnader.

Tänk "mindre"- Mindre skala, mindre energiåtgång.

Mindre befolkning- utan massor med billig energi kommer det bli naturligt att skaffa färre barn.

Mindre specialisering- att kunna lite om mycket gör dig mindre sårbar för förändring och därmed mer anpassningsbar.

För mer om Heinberg, se gärna något av tidigare inlägg:

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Kommentarer bör hållas till bloggartikelns ämne. Håll god ton.