2015-04-17

Nedmonteringen av Försvarsmakten och svensk krisberedskap

Dagens fredagsmys går på försvarstemat och krisberedskap.

Vi har i tidigare inlägg bland annat skrivit om nedmonteringen av järnvägen och kallat det en nationell säkerhetsrisk vi inte har råd med då det sänker våra krisberedskapsivå till i princip noll. Vi har även skrivit om hur Sveriges självförsörjning av mat är beroende av importerad mat och bränslen som gör landet väldigt sårbart för tex avskuren olje/bränsleimport.

En annan central del av Sveriges krisberedskap har åtminstone tidigare varit försvaret. Igår sände Svt Dokument inifrån den mycket sevärda dokumentären "Vad hände med försvaret". Om den svenska försvarsblackouten eller det som skulle bli 15 års "försvarspaus", "omställning"...eller just det INSATSFÖRSVAR!

Det finns förstås mycket att diskutera och tillägga till dokumentären som naturligtvis inte hinner gå riktigt på djupet om tex var försvarets alla pengar försvinner. Ja försvaret är sannerligen underfinansierat och har ställts om snabbare än Lucky Luke skjuter sin egen skugga men sanningen är mer komplicerad än så. Försvaret tvingas bland annat betala för utförsäljningen av sina egna lokaler och anläggningar som man säljer till Fortfikationsverket.

Föreställ dig att du bygger ett hus som ska användas för träning av soldater. Det moderniseras genom åren men används i praktiken för en sak, träning av soldater. Sedan kommer någon klok politiker fram till att just det huset inte behövs längre, hotbilden har ju förändrats och övriga ekonomin går inte så bra som förr...Ok, vi lägger ner utbildningen och säljer huset till Fortifikationsverket som sedan debiterar försvaret för alla omkostnader men tar ut en saftig vinst när marken och finfina hus säljs på marknaden...Undrar vad alla pengar som Fortifkationsverket drar in hamnar, lär ju vara en tryggare anställning inom den myndigheten än inom försvaret i alla fall.

Det här innebär hur som helst att när det står på pappret att försvaret får säg 40 miljarder av statsbudgeten, går ett antal av dessa miljarder varje år till att betala för utförsäljningen av sina egna lokaler och anläggningar. Sedan har vi nya kostnader för utlandsuppdragen som bara tycks bli fler och så förstås datorsystem och byråkrati där Sverige är världsledande på att ta betalt och krångla till det. Inte så märkligt att Finland har en försvarsmakt värt namnet medan Sverige söker tröst hos NATO.

Just det den eviga NATO-debatten... tar ju nästan aldrig upp det väsentliga. Om säg Gotland blir intaget av "främmande makt" tar det 2-3 veckor innan NATO kan vara på plats för att försvara ön och bistå tex Baltikum med luftvärn och flyg. Och Sverige kan enligt ÖB försvara en begränsad yta, i en vecka men detta först när insatsorganisationen för 2014 är klar och det KANSKE har skett om 5 år...

Med andra ord, NATO är inte mycket till hjälp om vi inte har ett eget försvar som ens klarar att försvara Gotland några dagar.

Men vad ska vi ha ett försvar till då frågar sig någon? Är det bara spel för de politiska gallerierna, visa upp lite snygga Jas-plan utomlands och tappra svenska soldater under FN-flagg som visar att vi är världsbäst på fred?

När värnplikten fortfarande fanns kunde vi åtminstone träna 12 månader "kostnadsfritt" och det fanns en folklig koppling mellan försvaret och befolkning som de flesta kunde acceptera. En ren demokratisk fråga faktiskt. De bäst lämpade tränades för respektive uppgift. Ja, lumpen för många var säkert pest och pina och alla behandlades inte skjyst och nog fanns det en omogen matchokultur på sina håll. Men den dag Sverige står inför en säkerhetspolitisk kris, en omfattande naturkatastrof, avskuren bränsletillförsel eller samhällsviktiga funktioner hotas är vi nog väldigt glada om det finns en försvarsmakt som har resurser och förmåga att hjälpa till.

Sverige behöver mer än en fungerande Försvarsmakt för att bygga upp en krisberedskap men det är en viktig del och en bra början.

Hur fixar vi fram pengar till försvaret då? Här är en bra början.

Vad kan man göra själv för att öka sin och familjens krisberedskap? Börja tex här.

Men lägg inte så mycket vikt vid våra ord utan fram med de importerade popcornen, se dokumentären och fundera själva. Trevligt fredagsmys!

Dokument inifrån: "Vad hände med försvaret?"

2 kommentarer:

 1. Håller med att det är en intressant historik. Överenskommelsen mellan regeringen och de flesta borgerliga uppfattar jag som ett bra steg på väg mot en ny inställning. Beroende på Putins agerande närmaste tiden kan det kanske snabbt komma nya beslut och samarbetet med Finland känns också bra.

  För övrigt tycker jag att den nya raketmotorn Rutherford med "eldrift" från Rocket Lab’s för deras raket Electron är häftigt omvälvande med beställda 30 uppsändningar nästa år efter en test sent i år. Ja eldriften är av en 50 hästars motor stor som en ölburk som pumpar in flytande syre och jetbränsle till förbränningskammaren. 100 kg satelliter per uppsändning till ett pris mindre än 10% av dagens ändrar mycket.

  Vänliga hälsningar

  Nanotec

  SvaraRadera
 2. För mig, som en icke-svensk, verkar svenskarna naiv och blind. De flesta har ingen aning!
  Ingenting kommer att hända. Ta det lugnt. Det ordnar sig. Ingen kris i världen och inga hot för Sverige.
  Det viktigaste är politikens marionet leken, fredagsmys, melodifestivalen och den senaste iphonen....

  Att ta ansvar? Vidta åtgärder? Varför? Det är bara jobbigt och det får någon annan göra.
  Världen ska brinna och snarare än de flesta tror.... om de även tror det.
  Och Sverige sover. Det gör faktiskt alla västländer, men Sverige verkar sova annu djupare än de andra.

  SvaraRadera

Kommentarer bör hållas till bloggartikelns ämne. Håll god ton.