2012-04-08

Den förrädiska Shalegasen/Skiffergasen del 2


Detta inlägg är en fortsättning på fredagens inlägg om Arthur Bermans presentation från i torsdags som berörde den senaste utvecklingen av Shalegasen/Skiffergasen i USA. Presentationen/webinaret var en del av en nystartad webinar-serie anordnad av ASPO-USA om olja och gas som vi kommer fortsätta att delta aktivt i.

Det som 2008 var en lönsam och exploderande affär/gasindustri där framförallt Shalegasen höjdes till skyarna i USA står nu knappt på benen och gör förluster för varje dag som går. Gas och oljebolag som Range Resources Corporation (RRC i tabell nedan) med fokus på utforskning, utveckling och förvärv av gas och oljeområden i nordöstra USA och i Sydvästra regionerna av USA, är bara ett av många exempel på extremt högt belånade bolag.  Ett liknande gas och oljebolag är SM Energy men listan kan göras lång. Se Bermans graf nedan.  


En överkapacitet byggdes upp innan finanskraschen 2008 och tusentals brunnar borrades i shalegasfälten i USA. Med ett pris på ca 2 dollar per miljoner BTU är gasindustrin LÅNGT ifrån att överhuvudtaget få verksamheten att gå runt. Enligt Berman måste gaspriset upp till minst 8.5 dollar för att industrin inte ska fortsätta gå med förlust, sannolikt snarare upp till minst 9-9.5 dollar. Höga produktionskostnader och höga skulder på redan gjorda investeringar gör att det är svårt att skala upp produktionen även om efterfrågan skulle öka ytterligare menar Berman.

Problemet är att vi knappast kan vänta en betydande uppgång i gaspriset förrän 2013/2014 säger Berman. Många menar att det snarare dröjer till efter 2015, intressant nog säger amerikanska energimyndigheten EIA att gaspriset inte klättrar uppåt förrän efter 2020! Men detta tror alltså Berman är fel. 

Berman understryker att ”de senaste 6 månaderna har USA:s naturgasproduktion legat på samma nivå eller minskat i alla regioner utom i de Nordöstra… produktionen i den Nordöstra regionen är det enda som hindrar USA:s naturgasproduktion från att minska.”
  
Berman säger att vi ser en industri i kollaps. De gasbolag som kan flyr nu till oljeprospektering där produkten (råoljan) åtminstone kan säljas dyrt och göra verksamheten ekonomiskt hållbar. Därmed inte sagt, säger Berman, att shalegasutvinningen inte har en framtid i USA. Men det är stor skillnad på de enorma förväntningar som råder i USA, att Shalegasen ska kunna ersätta stora delar av USA:s oljeberoende och den faktiska framtid där Shalegasen snarare kan väntas fungera som ett komplement till andra energikällor. 

Berman illustrerar gapet mellan förväntningar och verklighet med ett citat: 

“I know not anything more pleasant, or more instructive, than to compare experience with
expectation, or to register from time to time the difference between idea and reality. It is by this kind of observation that we grow daily less liable to be
disappointed."
--Samuel Johnson: Letter to Bennet Langton

Chenier Partners LNG-anläggning i USA

Chenier Partners har fått godkännande för en LNG export -anläggning i USA (bild ovan) och har nu 4 kontrakt för att exportera 2,8 miljoner Bcf/dag men kan just nu endast producera 1.2 miljoner Bcf/d. Problemet enligt Berman är att då efterfrågan på naturgasen i USA redan är hög och priset lågt men leverans/produktion bristfällig kommer exporten av LNG långsiktigt innebära förhöjda priser på naturgasen som i sin tur gör omvandlingen och exporten av LNG olönsam. Det blir helt enkelt för dyrt att exportera LNG från en marknad (USA) som redan skriker efter naturgas.    

(för den som inte vet vad LNG är: naturgas som fryses ner till -162 Celsius och då omvandlas till vätska som möjliggör att det kan transporteras till havs med fartyg). 

Problemen kopplade till Shalegasutvinningen
Berman som själv är verksam i gas och oljeindustrin säger att de gasbolag som hävdar att det inte finns några problem med tex fracking-processen som involverar sand, vatten och tillsättandet av en mängd kemikalier vid utvinningen av shalegas, talar osanning. Olyckor har skett och sker där tex bensen och radioaktivt salt kommit ut i marken vid borrningsprocessen men industrin har enligt Berman lärt sig en hel del och dessa problem har minskat men kommer inte försvinna helt. Det finns givetvis även miljömässiga konsekvenser och det är en riskbedömning man får ta ställning till säger Berman. Vi har skrivit om detta i i tidigare inlägg

En mängd frågor ställdes vid webinaret:
Johan Landgren (en av undertecknade bloggare) ställde frågan: 
”Shell satsar på att bli världsledande på gasproduktion och är bl.a. involverade i ett projekt där man nu bygger upp infrastruktur i Qatar och driver ett pilotprojekt där för export av flytande naturgas Liquified Natural Gas (LNG). När Shells VD Peter Voser blev intervjuad om detta under World Petroleum Congress i Qatar såg han även potential för detta i USA. Vad tror du om LNG i Qatar och i USA?”   
 
Berman gav ett LÅNGT SVAR på Johans fråga men svarade ungefär så här -LNG har stor potential i framtiden men det som produceras i Qatar går sannolikt på export (om det inte konsumeras på plats) till Kina och Asien. När det gäller USA ska vi nog inte börja tala om export av vår egen gas eller flytande gas innan vi vet hur mycket vi kan producera, det vore oklokt eftersom vi först och främst måste producera för eget bruk.  Däremot tror jag mer på export av LNG från Kanada, Kanada har en bättre anpassad infrastruktur för att skeppa LNG öster ut till Kina och Asien som dessutom har kapitalet och inte är lika beroende av priset på gasen -behovet styr.   

Andra frågor som ställdes var tex: 

”Men om jag förstått dig rätt Arthur betyder det att om priset på naturgas går upp-happy days?”

Berman- Kom ihåg att jag sa att priset måste upp till 8.5 dollar bara för att nå break even. Detta betyder att när priset går upp, även över dessa nivåer innebär inte en revolution för tex LNG. Detta då LNG kostnaderna stiger i takt med att de utvecklas med nya raffinaderier, transporter etc. Men priset måste upp för att industrin ska kunna fortsätta fungera. 


Genomsnittlig naturgaskonsumtion i USA de senaste 12 månaderna-från Bermans presentation   

Kina
Man kan inte tala om energi utan att nämna Kina och flera frågor uppkom kopplade till Kina. ”Hur står Kina när det gäller Shalegas/naturgasproduktion?”

-Berman påpekade att när det gäller Shalegasen i Kina är den framförallt på forskningsstadiet, långt ifrån produktion eller shalegas-utvinning/utveckling. Berman fortsatte med att det egentligen finns två naturgas -bassänger i Kina att tala om men man måste förstå att vad USA producerar i naturgas på en månad producerar Kina på ett år. Kina använder primärt kol som energikälla. Kina har även problemet att naturgasen ligger långt från kustremsan (till skillnad från i USA) och infrastrukturen saknas för att göra en större produktion kommersiellt intressant.

Europa
Den som hoppas på en Shalegas boom i Europa finner heller ingen tröst. Bloomberg Businessweek rapporterade nyligen att Polen, där några av Europas största Shalegas fyndigheter finns nu stött på patrull. Polska regeringen har lagt fram ett förslag innebär ökade kostnader Shalegasproduktionen i Polen och motverka nödvändiga investeringar. Dessutom har flera misslyckade borrningar gjorts av Exxon Mobil Corp som tyder på att det kanske inte finns så stora fyndigheter som man hoppats på.

En olja och gas -analytiker från Jefferies International Ltd säger i artikeln:
”Tillväxten i Shale i Polen kommer gå långsammare än i USA eftersom infrastrukturen som redan finns i USA måste byggas upp…vi  vet att olja och gas finns men det är oklart om det kan utvinnas i en takt som gör det kommersiellt gångbart”

Amerikanska energimyndigheten EIA är som vanligt väldigt optimistiska (orealistiska?) och hävdar att Polen har tillräckligt med Shale för att tillgodose Polens egna behov i 300 år…


Arthur Bermans slutsatser i presentation är: 
  • Shalegasen har kompenserat för nedgången i den konventionella gasproduktionen
  • De flesta analytiker tror att framtiden kommer innebära årtionden av obegränsade mängder av billig naturgas.
  • Efterfrågan ökar MEN produktionen börjar minska 
  • Regeringen driver nu på naturgasvagnen med lagar och regler som kommer driva upp efterfrågan ytterligare. 
  • Priset är viktigt och många företag är nu hårt utsatta. 
  • Var observanta på vad ni läser och hör: förändringen i pris och utbud kan ske snabbare än många tror!
För den som vill veta mer om LNG läs tex om Shells LNG projekt till havs

4 kommentarer:

  1. Tack för en intressant redogörelse!

    SvaraRadera
  2. Och vad är shale gas egentligen?

    SvaraRadera
    Svar
    1. Hej! Shale gas= skiffergas kan du bland annat lära dig mer om här:

      http://www.peak-oil.se/2012/02/en-helhetssyn-pa-skiffergasen-shale-gas.html

      http://www.peak-oil.se/2012/07/ekon-fran-gaslandet.html

      http://www.peak-oil.se/2012/02/robert-howarth-om-skiffergasens.html

      Hoppas det är till någon hjälp.

      mvh
      Johan

      Radera

Kommentarer bör hållas till bloggartikelns ämne. Håll god ton.