2014-05-11

Söndagsmys: Hur man knäcker en supermakt och valuta med finansiella medel

Vi har tidigare skrivit om Jim Richards, ekonomen, säkerhetsrådgivaren åt Pentagon med fokus på Kina och Senior Managing Director vid Tangent Capital Partners.

Vi kan varmt rekommendera Richards första bok från 2011 "Currency wars: The Making of the next global crisis". I denna bok skriver Richards bland annat om sina upplevelser och lärdomar från 2009 när han ombads delta i ett krigsspel med Pentagon. Richards skulle testa hur ett land som Kina skulle kunna endast med hjälp av råvaruhandel, aktier, derivat eller andra ekonomiska instrument inleda ett finansiellt krig med USA och vilka konsekvenser det skulle kunna få. Över 100 personer inom USA:s säkerhetstjänster och försvarsmakt deltog til sammans med ett särskilt finansiellt team som Richards själv valde ut.

Richards syfte med simuleringen var att visa höga ledare inom den amerikanska försvarsmakten och underrättelsetjänsten hur länder som Ryssland och Kina inte behöver använda militära medel för att sätta den amerikanska makten ur spel. I Currency wars och i simuleringen visade Richards att länder som Ryssland och Kina kan samarbeta för att skapa alternativ till den amerikanska dollarn genom att bland annat köpa stora mängder guld vilket Kina och Ryssland nu gör.

Kina och Ryssland kan sedan tillkännage hur mycket guld de har vilket skulle få värdet på den amerikanska dollarn att nå bottennivåer då kapitalet och förtroendet för dollarn istället kan flyttas till Kina och Ryssland. I dagsläget är detta inte ett alternativ då den kinesiska yuanen är för liten/för få länder som handlar med den och då den kinesiska guldreserven ännu inte är officiell.

I sin senaste bok "The Death of Money-the coming collapse of the international monetary systems"
menar dock Richards att det är naiivt och barnsligt att tro att Kina inte skulle dumpa amerikanska statspapper och skapa kaos på den amerikanska lånemarknaden om man ansåg det nödvändigt. Har man inte råd att möta sin motståndare på slagfältet är det ett billigt pris att betala för att sätta USA:s ekonomi ur spel, trots att Kina uppenbarligen skulle förlora på detta ekonomiskt som största utländska investerare i USA:s ekonomi.

Detta behöver inte ske över en natt utan kan genomföras stötvis och "under radarn". 

Samtidigt pekar Richards i sin senaste bok på att kortsiktigt blir det sannolikt en ny världsvaluta där internationella valutafonden trycker pengar för att skapa utrymme för dollarn och andra valutor att leva kvar som "lokala valutor", åtminstone tills även IMF:s förtroendekapital falnar . IMF kan nämligen ta rollen som en internationell centralbank då man till skillnad mot USA:s Federal Reserve och tex Japans centralbank inte skapat så mycket pengar/statspapper ännu och fortfarande har ett relativt högt förtroendekapital. Kom ihåg att pengar bara är en idé som vilar på ett förtroende om ett avtal mellan minst två parter... 

För detaljer om hur det finansiella valutakriget utspelar sig idag enligt Jim Richards, se gärna presentation från tidigare inlägg

En annan person värt att nämna här som ser hur amerikanska stadsbligationer kan undermineras och dollarns förtroende urholkas av Kina men som även kopplar detta till en nedgång i världens oljeproduktion, är Eric Townsend. Missa inte Eric Townsends analys som ni kan läsa här.

Lyssna gärna på när Jim Richards intervjuas av Jim Puplava på Financial Sense om sin nya bok, i två delar:





Trevlig söndag!

4 kommentarer:

  1. Det hemskaste av allt är ju att pengar lika gärna skulle kunna skapas skuldfritt, utan några som helst statsobligationer!!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Hej. Så sant men då skulle ju inte den globala ekonomins länder (ja egentligen internationella banker kunna existera som idag). Eller snarare utan ett ömsesidigt skuldberoende skulle internationella banker förlora sitt värde, åtminstone om det samtidigt fanns lokala sparbanker som var knutna till den lokala ekonomin och inte sysslade med spekulativa finansiella instrument som blåste upp ekonomin många gånger storleken av den reela ekonomins värde. Om de flesta lever i tron att de måste vara skuldsatta för att ekonomin ska fungera är det lättare att legitimera lagar och regler som i längden är ohållbara men kortsiktigt verkar "nödvändiga"...

      mvh
      Johan

      Radera
  2. Det är mycket som snart inte kan existera, alltså så här efter peakoil. Bland detta global ekonomi, internationella banker och även pengar:)

    SvaraRadera
    Svar
    1. Japp, jag antar du svalde min ironi...men för tydlighetens skull: ingen billig energi i oändlighet inga växande skulder i oändlighet. Ingen billig energi ingen global ekonomi som idag men det betyder inte att det inte kommer finnas en viss världshandel kvar, men mer specialvaror och nischad marknad, där primära varor och konsumtion tillhandahålls främst lokalt och regionalt.

      Finns även risk att större bolag med inflytande över vissa varor kan agera likt internationella banker gör idag och blåsa upp en och en annan tulpanbubbla även i framtiden men givetvis inte med samma effekter som idag eller i samma omfattning.

      mvh
      Johan

      Radera

Kommentarer bör hållas till bloggartikelns ämne. Håll god ton.