2014-11-26

Hotar oljepriset fortsatta aktieutdelningar, oljeriggar och amerikansk oljeproduktion?

Imorgon håller OPEC ett möte många inom oljeindustrin väntat på och som troligen får en hel del investerare, ekonomer och kanske en och en annan politiker att gnaga på naglarna. Oron är befogad vilket vi snart ska komma till.

Med ökad produktion från i huvudsak USA och Kanada de senaste åren samtidigt som de flesta länder sett en minskad ekonomisk aktivitet har fått oljepriset att falla kraftigt.

Senast vi rapporterade om oljepriset var för drygt två veckor sedan. Då låg världsmarknadspriset Brent crude på 82 dollar per fat. Oljepriset har sedan dess fortsatt nedåt och ligger i skrivande stund på strax under 78 dollar som ni kan se i grafen nedan.

Samma utveckling ser vi på den nordamerikanska oljemarknaden där priset nu är nere på 73,5 dollar per fat från 77,5 eller ner med 5,4 % på två veckor.

Trenden de senaste 12 månaderna visar hur snabbt och ihållande nedgången har varit sedan i slutet av maj. Brent och WTI -kurvorna följer varandra nästan identiskt numera och skillnaderna vad du får för ett fal olja på världsmarknaden i Brent mot WTI:n som gäller i USA, Kanada och Mexico är tämligen liten.

Brent Crude -1 års utveckling
Källa graf: Nasdaq.com

WTI -1 års utveckling

Källa graf: Nasdaq.com

Men som vi skrivit om tidigare räknas varje extra dollar per fat oljebolagen kan få. Vilket är ett av huvudskälen till att Kanada vill dra den sista biten av den oljeledning som skulle förbinda Kanada och Mexikanska gulfen-Keystone XL Pipelinen.

Vi skrev tidigare om hur OPEC kunde tänkas manövrera ut många amerikanska skifferoljebolag genom att hålla sin produktionen uppe trots den sjunkande efterfrågan. Ett överutbud av olja fortsätter att pressa ner oljepriset vilket gör att oljebolag som ligger nära eller under vinstmarginalen redan tvingas dra ner på framtida investeringar och även på utvinningsverksamheten.

Tecken på att detta redan börjat ske har vi redan noterat med Statoils indragna oljeriggar och när ägarna av oljeriggarna tvingats dra in på sin verksamhet (de som hyr ut oljeriggarna till oljebolagen).      
Idag kom fler tecken på hur det snabbt fallande oljepriset slår mot oljeindustrin. Dagens Industri skriver nämligen att världens största operatör av oljeriggar- Seadrill  (alltså inte ägarna av oljeriggarna och inte oljebolagen som äger licensrätterna till oljan som sedan säljs på marknaden)-ska skippa aktieutdelning efter nyligen släppta kvartalsrapporten.

Detta är mycket ovanligt. Skulle några av världens största oljebolag som amerikanska Exxon Mobil eller holländska Shell ens tala om att dra ner på aktieutdelningen skulle det bli ett ramaskri bland investerare som idag drar in stabila inkomster på just hög aktieutdelning från oljebolagen.

Trots att oljebolag som Shell har högre och högre utvinningskostnader väljer man istället att sälja av tillgångar, minska på framtida utvinning och öka sin skuldsättning. Allt för att se till att aktieägarna är nöjda.

Men bolag som Shelle, BP och Exxon har en relativt hög smärtgräns med sina enorma tillgångsportföljer. Annat är det för de 100-tals mindre olje- och gasbolag som utvinner skifferolja och skiffergas i USA.

Enligt en investerar-rapport av ett annat stort oljebolag, Chevron ligger smärtgränsen eller snarare gränsen där oljepriset täcker kostnaderna för utvinningen av skifferoljan, på mellan 70-80 dollar per fat. Det är just där vi befinner oss nu. I samma rapport bedömer Chevron att OPEC:s smärtgräns kan ligga under 30 dollar per fat.

Ok, tillbaka OPEC. För cirka två veckor sedan åkte Saudiarabiens oljeminister till Venezuela. Venezuela är helt beroende av sin oljeintäkter som står för 96 % av landets export och har redan flaggat för att landet har svårt att hantera den kraftiga nedgången i oljepriset.

Men Saudiarabien har å sin sida gjort mycket klart att man inte tänker sänka produktionen för att få ner priset. Det spekuleras därför i om resan till Venezuela var för att lugna Venezuelas utrikesminister och få Venezuela att sitta still vid morgondagens OPEC-möte.

Andra tecken som tyder på att OPEC inte kommer minska sin produktion efter morgondagens möte kom även idag. Förenade Arabemiratens oljeminister meddelade bland annat att man har sett betydligt lägre oljepriser tidigare och man inte ser OPEC som roten till problemet av överutbudet av olja utan att även andra måste bidra till att balansera marknaden.

Naturligtvis syftas här på USA och Kanada som stått för över 70 % av världens ökade oljeproduktion mellan 2010 och 2014 (se BP stat review 2014).

Även om Ryssland legat kvar på samma nivå är det inte den marknaden OPEC tappat mark på, utan det är i Nordamerika.    

Blir spännande att se vad OPEC hittar på imorgon men vänta er inte att man stryper produktionen, OPEC testar nog gärna amerikanska skifferbolags smärtgräns ett tag till vilket kanske tänjer på den amerikanska skifferbubblan snabbare än många räknat med. Blir även intressant att se hur oljepriset fortsatta ras slår mot Statoil och andra oljebolag som kräver ett oljepris runt 100 dollar per fat för att gå plus minus noll (enligt Chevrons bedöming).

1 kommentar:

  1. Det lär inte dröja länge tills oljepriset rusar upp igen, detta på grund av peak oil!
    Om några få år så kommer olje produkten att minska med flera procent om året och då kommer oljepriset att rusa upp tills det kraschar som 2008...
    Välkommen till andra sidan av oljetoppskrönet!

    Peakisten

    SvaraRadera

Kommentarer bör hållas till bloggartikelns ämne. Håll god ton.