2012-03-03

Colin Cambell: En vändpunkt för mänskligheten

Dr. Colin Cambell, före detta geolog och grundare av och ASPO-International och en huvudpersonerna bakom Peak Oil-rörelsen ja eller oljegudfadern om man så vill.

De flesta känner säkert redan till Colin Cambell, eldsjälen och kämpen som starkt bidragit till att väcka diskussion och upplysning kring Peak Oil sedan många år tillbaka . Cambell har mer än 40 års erfarenhet från oljeindustrin som geolog och konsult för bland andra Texaco, Oxford Universitet, British Petroleum, Amoco, Shenandoah Oil, Norsk Hydro, och Fina. Cambell har även arbetat på uppdrag av svenska och bulgariska regeringen. Cambell har skrivit 2 böcker och över 150 artiklar.

ASPO (Association for the Study of Peak Oil and Gas)-international bildades med Cambell i spetsen den 7 december 2000 under en presentation i Tyskland. Idén om att bilda ett nätverk av vetenskapsmän angelägna om att studera och dela kunskap om oljeuttömningen i världen tog sin början. Det började i Tyskland och spreds sedan till Norge och många andra länder i Europa. Idag återfinns ASPO i flera delar av världen.
ASPO-USA är som mest aktivt och anordnar årligen omfattande internationella konferenser där forskare, energiexperter, investerare, eldsjälar mfl mfl träffas för att diskutera Peak Oil, energi och ekonomi. (se tidigare inlägget Rapport från ASPO-USA konferens.

ASPO-USA har nyligen etablerat sitt högkvarter i Washington D.C. i hopp om att få bättre kontakt med politiker och belysa frågan i media. Representanter för ASPO-USA har bland annat hållit fördrag och anordnat möten i amerikanska kongressen med kongressledamöter och politiska tjänstemän.  Kongressledamot Roscoe Bartlett (sedan länge aktiv i ASPO-USA) , har väckt Peak Oil-frågan i kongressen otaliga gånger men tyvärr fått föga gehör. Även höga amerikanska militärer har deltagit och diskuterat Peak Oil med ASPO-USA de senaste åren.

Undertecknad (Johan Landgren) deltog i ASPO-USA konferenserna 2010 & 2011.
I Sverige har vi naturligtvis ASPO-Sverige som vi verkligen uppmuntrar att man stödjer såväl med med sitt engagemang som genom att sprida kunskap om dess existens. Genom att bli medlem för en ringa slant kan man dessutom bidra till att ASPO-Sverige får resurser och möjlighet att anordna intressanta events och sprida kunskap om Peak Oil och hållbar energi i Sverige.

Colin Cambell intervjuades i onsdags av Jim Puplava på Financial Sense där han gav sin syn på kommande oljepriser och vad oljeindustrin vet men inte vill säga om Peak Oil.

För en längre intervju med Colin Cambell (från 2011) i fyra delar se Bruce Soltanis intervju nedan:


För mer info om Peak Oil se gärna tidigare inläggen:

Ny animerad film om Peak Oil 

Föredetta CIA-chef & Försvarsminister om Peak Oil

Ny Svensk Peak Oil- avhandling försvarad

Vad är ett stort OLJEFYND?

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Kommentarer bör hållas till bloggartikelns ämne. Håll god ton.