2011-12-15

Erik -Vad ska jag investera i?


”Utan tvekan mark! Industrialister kommer och går, sällan överlever de längre än några generationer. De enda familjer som har kvar sin förmögenhet efter 20 generationer är de som äger mark. Det gäller alltid och i hela världen.”

För många ses Erik Penser som en klippare. Men till skillnad från många av dagens zombie investerare som alltid tycker det är köpläge på börsen så har han i de fåtalet intervjuer han gör alltid tänkvärda idéer och resonemang.

Därför rekommenderar vi såklart intervjun med honom som kan läsas i det senaste numret av Veckans Affärer. Ett bra utdrag finns att läsa här på Börsguidens webbplats.

Under 90-talets finanskris hamnade Pensers livsverk: holdingbolaget Yggdrasil, på obestånd. Det slutade  med att Nordbanken på ett tvivelaktigt sätt övertog Yggdrasil mot att de avskrev fodringar Penser borgat för bolaget.

Vips var Pensers förmögenhet i stort sett utraderad om det ej varit för det gods i England han lyckats behålla. Tack vare godset kunde Penser åter komma på fötter dock i mindre omfattning än tidigare.

Hos Cornucopia hittar jag även en länk till en artikel i den vänsterinriktade tidningen Fria Tidningen "5000 år av skuld". Artikeln grundar sig på en intervju med författaren i antropologi -David Graeber.
David Graebers bok heter kort och gott  Debt - "The first 5000 years"

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Kommentarer bör hållas till bloggartikelns ämne. Håll god ton.