2011-12-13

South park hade rätt!

South park kan av somliga uppfattas som en blajig och jönsig serie.  Men i filmen träffade de helt rätt med devisen "Blame Canada!" dvs allt är Kanadas fel.

Jaha vadå kanske någon bildad undrar, vad yrar de nu om? Jo Kanada har nu lämnat Kyotoavtalet, slängt in handduken och traskat över till den mörka sidan. För att deklarera sig som "Tar sand junkie for life"!

Det är inte bilavgaser som är anledningen till utträdet ur Kyoto. Nej vi pratar om utvinning av oljesand (tjärsand) som ofta  kritiseras för att åstadkomma ovanligt stora utsläpp av växthusgaser och för att förstöra ekosystem, leda till skogsskövling, förgifta vattendrag.

Statoil uppskattar sina utsläpp av växthusgaser per utvunnet fat olja ur oljesanden till 8 gånger större än från oljebolagets konventionella oljeutvinning från Nordsjön.

Vi kunde redan i förra veckan läsa i Bloomberg att Kanada var på väg att bryta avtalet och nu är det klart enligt Svd och DN. Kanada ansåg sig ha 6,7 miljarder USD skäl att avstå Kyoto. Detta därför att prislappen för att kompensera utsläppen ekonomiskt skulle bli så hög. Siffran kan även den debatteras då somliga påstår att Kanada överdriver och att de kan reducera utsläppen genom att reducera utsläppen vid framställningen av delstilat. Men vad som man bör ha i åtanke är att nästan hälften av Kanadas oljeproduktion kommer från oljesanden. De ekonomiska förlusterna med Kyotoavtalet är och förblir enorma för Kanada.

En ytterligare stor förlust  är att det i och med detta kommer  att bli allt svårare att få med de andra stora länderna Japan,  Ryssland, Kina och USA att sluta upp i avtal för att minska utsläppen av växthusgaser som CO2.

Med ett noll konsensus -möte i Durban i helgen måste väl ändå detta ses som ett maratonlopp bakåt i tiden!?Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Kommentarer bör hållas till bloggartikelns ämne. Håll god ton.