2012-02-03

Jeff Rubin: En mindre men hållbarare Värld


Bruce Soltani intervjuar Jeff Rubin, föredetta chefsekonom för CIBC Markets  (en av Kanadas största investmentbanker) om Rubins syn på Peak Oil och följderna för den globala ekonomin.

Jeff Rubins bok Why you world is about to get a whole lot smaller- oil and the end of globalization har blivit en internationell bestseller som översats till många språk. Dock tyvärr ej svenska. 2009 blev den utsedd till Financial Times och Goldman Sachs “årets bästa affärs/ekonomi litteratur”. På ett väldigt lättförståeligt sätt förklarar Rubin varför höga oljepriser skapat de fem senaste recessionerna och varför tresiffriga oljepriser i framtiden kommer att innebära avglobalisering då långa transporter blir för dyra och produktionen återgår till att ske mer lokalt.

Det som skiljer Rubin från många andra Peak Oil-företrädare är att han inte tecknar ett katastrofscenario. Den lilla värld han skisserar har ganska många tilltalande sidor i form av ett hållbarare och mer motståndskraftigt samhälle.

Det är lätt att bli dyster när man reflekterar över Peak Oil och nuvarande ekonomiska läge men vi är på intet sätt några pessimister eller “domedagsprofeter”-tvärtom! Däremot blundar vi inte för verkligheten utan försöker vara realister och se nya möjligheter och anpassa oss därefter.

Rubin tror på prisernas styrkraft. När oljepriset, pga framförallt Peak Oil når en nivå där import och export av de flesta varor inte längre blir lönsamt innebär det inte “the end of the world”. Lokal och regional produktion blir plötsligt lönsam och nödvändigt igen, vilket skapar nya arbetstillfällen.

Övergångsperioden från en global ekonomi som bygger på billig energi och då främst billig råolja till tiden efter Peak Oil som innebär dyr energianvändning och allt mindre råolja blir helt klart tuff. Samtidigt menar vi precis som Rubin, att vi nog kommer finna den nya lokala och regionala ekonomin mycket mer hållbar och hitta mycket nytt att glädjas oss åt.

För mer info om Jeff Rubin läs gärna inlägget När ekonomin krymper,
Även inlägget Nicole Foss varnar för Bubblor kan vara av intresse.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Kommentarer bör hållas till bloggartikelns ämne. Håll god ton.