2012-02-24

Roliga timmen med Tillväxttalibanen Krugman

Det är inte lätt att hindra sig från att dra på smilbanden vid en första anblick när du läser den här stolliga intervjun med Paul Krugman i Playboy magazine. Där vi får reda på hur Krugman ser på världen. Undrar om Keynes är stolt?

Bjuder på några spårade citat från intervjun nedan:

-During the housing bubble, “money was flowing easily”, but that had of course nothing to do with the institution pursuing an easy money monetary policy.

-The United States is a banana republic because its government isn’t spending enough.

-People who want to shrink the size of government are really motivated by racism, even though they won’t admit it these days. 

-China is an enemy to America because it sells cheap goods to Americans. 

-Adolf Hitler, while creating a human catastrophe, was an economic hero who saved the world economy.

Det farliga med att skratta åt människor är att vi då  riskerar att inte ta dem på lika stort allvar som tidigare. Även hur korkade och stolliga analogier den här mannen än använder så måste vi tyvärr ta honom på allvar då han bland annat vunnit riksbankens påhittade nobelpris i ekonomi, samt producerat otaliga hyllmeter av läroböcker som framtida talibanekonomer har som undervisningsmaterial på ansedda universitetsutbildningar världen över.
..

Klippet ovan är en klassisk intervju med Rogoff och Krugman från förra året i CNN där de diskuterar hur investeringar i infrastruktur är ett bra sätt att stimulera ekonomin. Krugman övertriumferar  Rogoff med en miljard ljusår enkelt förklarat.

Enligt Krugman är all ekonomisk aktivitet av godo så länge BNP ökar och vi har full sysselsättning. Någon hänsyn eller insikt i hur ekonomin kan tänkas höra ihop med energi och ekologi saknas helt från denna tillväxttaliban.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Kommentarer bör hållas till bloggartikelns ämne. Håll god ton.