2012-02-08

En helhetssyn på Skiffergasen (Shale gas)

Arthur E. Berman, Petroleum -geolog. Nyligen intervjuad om skiffergasens framtid-klicka på bilden för att komma till ljudklippet.

Arthur E. Berman är geologikonsult och specialist inom prospektering och utveckling av olja och gas, just nu för Labyrinth Consulting Services, Inc. Berman har över 32 års erfarenhet från olje -och gasindustrin och är en eftertraktad talare- över 50 presentationer för företag mm bara förra året. Sitter även bl a med i styrelsen för ASPO-USA  och driver bloggen Petroleum Truth Report.

Vi skriver mycket om Peak Oil och flera läsare kanske därför frågar sig:

“Vänta lite, Peak konventionell råolja-sure men skifferolja (shale oil) och skiffergas (shale gas) är ju på gång!”- Så det ordnar sig!

Javisst, i USA framställer media och i allra högsta grad Obama-administrationen framförallt skiffergasen som USA:s räddning i fråga om energi-den räcker i 100 år hävdas det. Igår skrev tex Bloomberg en artikel med den högst vilseledande titeln Americans Gaining Energy Independence With U.S. as Top Producer. I artikeln står det t ex att USA förra året (2011) för första gången sedan 1949, EXPORTERADE raffinerade oljeprodukter och att USA sannolikt blir nettoexportör av naturgas (tack vare utbyggnaden av skiffergasutvinningen) under nästa årtionde. Den som hävdar detta är dock “acting administrator” för USA:s energimyndighet EIA vilket verkligen får oss att höja på ögonbrynen.

EIA är nämligen kända för och vara mycket “optimistmiska” när det gäller förutsägelser och estimeringar av oljeproduktion och gasproduktion i USA och i resten av världen.  Internationella  energiorganet  IEA som länge delade EIA:s energisyn har på senare år minskat sina förväntningar på framtida oljeproduktion och gasproduktion betydligt men alltså inte EIA.

I Bloomberg artikeln skriver man vidare att Cheniere Energy Partners LP kan få bygg och drifts-lov nästa månad för en naturgasanläggning i Houston, kapabel att EXPORTERA naturgas med fartyg…

Vi uppmanar dock läsarna att ta detta med ett STORT nypa salt och lyssna på intervjun med Arthur E. Berman ovan och läsa mer om skiffergasutvecklingen i USA från annat håll än “skiffergasredaktionen” så kanske helhetsbilden leder till lite andra slutsatser…

Jonathan Callahan skrev nyligen en intressant artikel om skiffergasen i USA på Energy Bulletin vilken t ex rekommenderas.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Kommentarer bör hållas till bloggartikelns ämne. Håll god ton.